сховати меню

Додані цукри та серцево-судинні захворювання у дітей

сторінки: 28

Наукова позиція Американської асоціації серця

Нездоровий спосіб життя є основною причиною зростання частоти захворювань, яким можна було б запобігти. Додані цукри – одна з причин дієти, яка є висококалорійною, але не має харчової цінності. Їх вживання підвищує ризик ожиріння, кардіоваскулярних захворювань, артеріальної гіпертензії, зубного карієсу та пов’язаних з ожирінням онкологічних захворювань.

Експертна група Американської асоціації серця (AHA) зробила огляд сучасних наукових доказів впливу доданих цукрів на здоров’я серцево-судинної системи дітей. Проаналізовано вплив доданих цукрів на такі показники/захворювання: артеріальний тиск, ліпідний профіль, інсулінорезистентність і цукровий діабет, неалкогольна жирова хвороба печінки, ожиріння.

Зв’язок між доданими цукрами та факторами підвищеного серцево-судинного ризику серед дітей США виникає на рівні, набагато нижчому за теперішній рівень їх споживання. Переконливі докази свідчать про те, що підвищення через додані цукри кардіоваскулярного ризику виникає внаслідок споживання більшої кількості калорій, розвиток ожиріння і дисліпідемії.

Хоча додані цукри можуть бути безпечними, якщо їх споживати у малих кількостях у межах здорової дієти, дуже мало дітей дотримуються такого підходу. Тому на сьогодні споживання доданих цукрів є важливою проблемою суспільної охорони здоров’я.

На основі даних літератури та з урахуванням думки експертів комітет створив такі рекомендації:

1. У рандомізованих конрольованих дослідженнях, у яких діти і підлітки перейшли з напоїв із вмістом цукру на некалорійні напої, відзначено зменшення маси тіла. Це підвищує імовірність того, що саме вживання доданих цукрів (принаймні у формі напоїв) є причиною отриманих результатів щодо погіршених показників здоров’я. Тому дітям і підліткам рекомендовано обмежити вживання підсолоджених цукром напоїв до одного або менше напою об’ємом 8 унцій (приблизно 286,8 г) на тиждень (клас І, рівень доказовості А).

2. Через брак досліджень, у яких вивчали вплив доз, можливо лише екстраполювати дані з обсерваційних досліджень. На основі результатів досліджень, у яких показано зв’язок між зниженим серцево-судинним ризиком і низьким споживанням доданих цукрів та високий потенціал співвідношення між користю і ризиком, доцільно рекомендувати дітям і підліткам споживати ≤ 25 г (100 кал або ≈ 6 чайних ложок) доданих цукрів на день (клас ІІа, рівень доказовості С).

3. Оскільки в звичайному раціоні дуже маленьких дітей є мінімальна можливість для «пустих» (що не мають харчової цінності) калорій, доданих цукрів слід уникати в дієті дітей < 2 років (клас ІІІ, рівень доказовості С).

Vos M.B., Kaar J.L., Welsh J.A. et al. Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2016; 22 August

Поділитися з друзями:

Партнери