сховати меню

Застудні захворювання та кашель у дітей: на допомогу приходить солодка

сторінки: 27-28

Із давніх-давен солодка використовувалася як у східній, так і у західній медицині. Під назвою Gan Cao сушені корені солодки були описані ще в 200 р. н.е. в книзі «Shen Nong Ben Cao Jing» («Класична праця з траволікування»). У цій книзі зазначалося, що Gan Cao може використовуватися при отруєннях, для знеболення та лікування багатьох порушень здоров’я. Згідно з китайською медициною, солодка «зволожує легені, живить енергію Ци та зупиняє кашель» [2, 4].

При багатьох патологіях солодка використовується й дотепер – і не тільки в нетрадиційній, але й в класичній медицині. Зокрема, в педіатрії солодку застосовують як відхаркувальний, протизапальний, спазмолітичний засіб у складі комплексної терапії при захворюваннях дихальних шляхів (гострі та хронічні бронхіти, трахеобронхіти, пневмонії, бронхоектатична хвороба). Корені солодки містять гліциризин, калієву та кальцієву солі гліциризинової кислоти, флавонові сполуки, які й зумовлюють зазначені ефекти препарату (рисунок) [1].

solodka_1556-300x138.jpg

Рисунок. Механізм дії активних речовин екстракту із кореня солодки

Фармакологічні ефекти

вверх

Протикашльовий та відхаркувальний. Екстракт із кореня солодки значно зменшує кашель та має відхаркувальну дію, що підтверджується експериментальними даними. Припускають, що протикашльова дія пов’язана зі впливом на центральну нервову систему.

Протизапальний. Гліциризин і гліциретова кислота (похідне гліциризинової кислоти) показали виражений протизапальний ефект. З огляду на це, солодку застосовують при запаленнях, набряках тощо. Механізми протизапального впливу – зменшення проникності кровоносних судин, антигістамінна дія, зменшення чутливості до стимулів. Вираженість проти­запального ефекту гліциризину і гліциретової кислоти становить приблизно 1/10 від такої кортизону.

Імунологічний. Екстракт із кореня солодки може стимулювати або пригнічувати фагоцитарну активність макрофагів, що було показано в експериментальних дослідженнях. Цікавим є те, що в умовах стресу (холод, спека, голод) солодка підвищує фагоцитарну активність та має стимулювальний вплив на гуморальні фактори імунітету, які пов’язані з посиленням механізмів захисту слизових оболонок.

Антибактеріальний. Активні речовини, які містяться у корені солодки, пригнічують ріст Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis, E. coli, амеб і Trichomonas vaginalis [2].

Противірусний. Гліциризинова кислота може інгібувати реплікацію деяких вірусів, зокрема вірусу грипу H5N1 [5] та коронавірусу, асоційованого з синдромом атипової пневмонії [3].

Результати клінічних досліджень

вверх

Солодку традиційно використовують для лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів (зокрема при застуді, кашлі, запаленому горлі) та астми [4].

У одному дослідженні було показано ефективність чаю з солодки для лікування хронічного тонзиліту. Після терапії, яка передбачала вживання чаю з солодки протягом дня, 34 із 38 пацієн­тів повідомили про повне одужання. Для цього пацієнтам із легким перебігом захворювання знадобилося 1-2 міс., а хворим із тяжким перебігом – 3-5 міс. лікування [2].

Також було продемонстровано, що полоскання горла засобом із солодки перед анестезією вдвічі зменшувало частоту післяопераційного запалення горла [4].

Є повідомлення про ефективність гліциризину й у вигляді інфузій для лікування інфекційних захворювань респіраторного тракту. У дослідження було включено госпіталізованих осіб молодого віку з лихоманкою (> 38,0 °С) та ознаками інфекції верхніх дихальних шляхів (голов­ний біль, запалене горло, ринорея, фарингіт): 15 із них увійшло в основну групу (крапельна інфузія 40 мл гліциризину (0,2%) і 500 мл розчину Рінгера з лактатом щоденно протягом госпіталізації), а 26 – в контрольну (тільки розчин Рінгера з лактатом). Групи були подібними за вихідними даними. Результати дослідження показали, що групі гліциризину були меншими тривалість госпіталізації (р = 0,01), середня температура тіла протягом 24-48 год після госпіталізації (р = 0,05) та вартість лікування (р = 0,03). Жодних побічних реакцій під час лікування не спостерігалося [6].

Про що має пам’ятати лікар?

вверх

Вибираючи ліки, необхідно віддавати перевагу препарату, який максимально підходить для дітей: лікарська форма – сироп, наявність дозувальної ложки, приємний смак, відсутність спирту, дозволений до застосування у маленьких дітей тощо.

Препарати на основі солодки не можна застосовувати у дітей із артеріальною гіпертензією або тяжким ожирінням.

Призначаючи сироп кореня солодки, необхідно поінформувати батьків або (у випадку дітей старшого віку) самих пацієнтів про необхідність суворого дотримання інструкцій лікаря щодо прийому препарату та тривалості терапії, оскільки це забезпечить максимально ефективне та безпечне лікування.

Література

1. Інструкція для медичного застосування препарату солодки кореня сироп.

2. Chen J.K., Chen T.T. Chinese Medical Herbology and Pharmacology. Art of Medicine Press, 2004. – 1336 p.

3. Cinatl J., Morgenstern B., Bauer G. et al. Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS-associated coronavirus. Lancet. 2003; 361 (9374): 2045-6.

4. Complementary and Alternative Medicine Guide. University of Maryland Medical Center (https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/licorice).

5. Michaelis M., Geiler J., Naczk P. et al. Glycyrrhizin exerts antioxidative effects in H5N1 influenza A virus-infected cells and inhibits virus replication and pro-inflammatory gene expression. PLoS One. 2011; 6 (5): e19705.

6. Yanagawa Y., Ogura M., Fujimoto E. et al. Effects and cost of glycyrrhizin in the treatment of upper respiratory tract infections in members of the Japanese maritime self-defense force: Preliminary report of a prospective, randomized, double-blind, controlled, parallel-group, alternate-day treatment assignment clinical trial. Curr Ther Res Clin Exp. 2004; 65 (1): 26-33.

Наш журнал
у соцмережах: