сховати меню

Про ХІІ Конгрес педіатрів України «Актуальні проблеми педіатрії», 10-12 жовтня 2017, м. Київ

сторінки: 36-37

dl175-6_3637_logo.jpg

 

За сприяння МОЗ України, НАМН України, Асоціації педіатрів України, ДУ «Інститут ПАГ НАМН України» та Національного медичного університету імені О.О. Богомольця 10-12 жовтня 2017 р. в м. Києві у Конгрес-холі «Президент Готелю» відбувся ХІІ Конгрес педіатрів України на тему «Актуальні проблеми педіатрії».

Організаторами та натхненниками цього масштабного дійства стали директор ДУ «Інститут ПАГ НАМН України», президент Асоціації педіатрів України професор Юрій Антипкін; проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Національної медичної академії післядипломної освіти (НМАПО) імені П.Л. Шупика, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор Раїса Моісеєнко; завідувач кафедри педіатрії № 4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, віце-президент Асоціації педіатрів України, заслужений лікар України, академік НАМН України, доктор медичних наук, професор Віталій Майданник; керівник відділення ендокринної гінекології та заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут ПАГ НАМН України», член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Тетяна Татарчук; професор кафедри педіатрії № 2 НМАПО імені П.Л. Шупика, заслужений лікар України В’ячеслав Бережний; заступник директора з науково-організаційної роботи ДУ «Інститут ПАГ НАМН України», доктор медичних наук, професор Володимир Лапшин; завідувач кафедри педіатрії № 2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, заступник голови Вченої ради МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Олександр Волосовець та інші відомі в Україні та за її межами науковці.

Темами для розгляду та обговорення на 7 симпозіумах та 9 засіданнях Конгресу стали такі питання:

  • імплементація міжнародних рекомендацій із лікування респіраторних захворювань у дітей;
  • експертний погляд на фармакотерапію поширених захворювань у дітей шкільного віку;
  • сучасні напрями терапії та профілактики гострих респіраторних захворювань у дітей;
  • обструктивний синдром у педіатрії: від доказової медицини до сучасної практики;
  • проблемні питання педіатрії;
  • дискусійні питання тонзилітів у світлі європейських рекомендацій;
  • рецидивуючий та хронічний бронхіт у дитячому віці;
  • сучасні проблеми пульмонології та алергології дитячого віку;
  • сучасний менеджмент функціональної патології шлунково-кишкового тракту у дітей із позиції Римських критеріїв ІV;
  • пробіотики: роздуми і факти;
  • досягнення гастроентерології, гематології та нутриціології в педіатрії;
  • проблеми кардіоревматології дитячого віку;
  • сучасна променева діагностика в педіатрії;
  • проблеми соціальної педіатрії та організації медичної допомоги дітям;
  • вакцинація: міфи та факти;
  • обговорення та прийняття резолюції ХІІ Конгресу педіатрів України.
dl175-6_3637_f-300x214.jpg

 

З доповідями на ХІІ педіатричному Конгресі можна ознайомитися у науково-практичному журналі «Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології», Липень/Вересень 2017, Том 11, № 3. Слід зазначити, що титульна сторінка цього журналу змінила назву і тепер, однією з перших серед провідних українських педіатричних журналів, друкується українською мовою.

У роботі Конгресу взяли участь понад 700 лікарів-практиків, дотичних до педіатричних професій, та численна кількість професорсько-викладацького персоналу з усіх медичних ВНЗ нашої держави.

Із вітальними словом до учасників Конгресу звернулися директор ДУ «Інститут ПАГ НАМН України», президент Асоціації педіатрів України професор Ю.Г. Антипкін; віце-президент Асоціації педіатрів України професор В.Г. Майданник, директор департаменту охорони здоров’я Київської МДА Д.В. Турчак. Промовці наголосили, що у 2000 р. п’ять світових лідерів у «Декларації мети тисячоліття» поставили перед собою завдання – до 2015 р. зменшити на чверть від рівня 1990 р. глобальний показник материнської смертності. Та, незважаючи на вжиті заходи, прогресу досягнуто не було. Натомість питання щодо стану здоров’я дітей та зниження показника дитячої смертності були вирішені. У цьому велика заслуга всього світового педіатричного загалу, включаючи педіатричну спільноту України. Було зазначено, що одним із головних завдань державної політики в охороні здоров’я матері і дитини є здійснення зобов’язань, узятих Україною в рамках виконання завдань Генеральної Асамблеї ООН, Конвенції ООН щодо прав дитини: права на життя, на захист та охорону здоров’я. Для цього необхідні:

  • фінансове забезпечення державних програм, спрямованих на охорону материнства та дитинства;
  • виконання програми імунопрофілактики дітей;
  • боротьба з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом;
  • поліпшення антенатальної та перинатальної допомоги;
  • профілактика соціального сирітства;
  • зменшення інвалідності;
  • медико-соціальна допомога дітям із особливими потребами, у тому числі із зони АТО, тощо.

Оголошення інформації про прийняття Поста­нови КМ України № 53 від 1 лютого 2017 р. щодо відновлення спеціальності «Педіатрія» делегати Конгресу зустріли гучними оплесками.

Не тільки тепло привітав, а й розчулив учасників Конгресу завідувач департаменту педіатрії Тбіліського державного медичного університету, клінічний директор Центральної дитячої лікарні міста Тбілісі, голова правління Грузинської респіраторної асоціації, професор Іване Чхаїдзе, сказавши: «Щоб розшукати в Тбілісі будинок грузинського парламенту, слід спочатку у центрі міста знайти вулиці Т. Шевченка та Лесі Українки. А вже поряд – вулиця Шота Руставелі, де і розміщується парламент». На Конгресі грузинський вчений виступив із доповіддю «Досвід Грузії з адаптації міжнародних протоколів для оптимізації лікування гострих респіраторних захворювань».

Після обговорення найактуальніших питань, висловлених організаторами та учасниками Конгресу, що тривав упродовж 3 днів, прийнято Резолюцію, яка стане дороговказом для подальшого поліпшення стану охорони здоров’я дітей та підлітків нашої держави.

Підготували В.С. Андрух, лікар-педіатр (вища атестаційна категорія за спеціальністю «Педіатрія»), і В.Н. Андрух, лікар – підлітковий терапевт (вища атестаційна категорія за спеціальністю «Підліткова терапія»).

Наш журнал
у соцмережах: