скрыть меню

Діагностика харчової алергії у дітей і підлітків

Рекомендації NICE (лютий 2011 р.)

страницы: 77-80

Рекомендації NICE (лютий 2011 р.)
Харчова алергія – виникнення алергічних реакцій на харчові продукти. Харчова алергія може розвиватися за допомогою таких механізмів:
  • IgE-опосередкованих. Реакції цього типу є гострими, часто – негайного типу;
  • IgE-незалежних. Ці механізми досліджені недостатньо. Припускають, що велика кількість не IgE-опосередкованих реакцій відбувається за участю лімфоцитів Т. IgE-незалежні алергічні реакції часто є реакціями сповільненого типу;
  • залежних і незалежних від IgE (змішаний тип алергії).
Харчову алергію не слід плутати з непереносимістю харчових продуктів, яка не розвивається за участю імунологічних механізмів, а спричинена недостатністю ферментів, вживанням токсичних речовин тощо.
Алергія на харчові продукти є одним з найчастіших алергічних захворювань і в західних країнах стала серйозною проблемою охорони здоров’я дитячого населення: протягом останнього десятиліття значно підвищилася частота харчової алергії (наприклад, у країнах Європи і Північної Америки вона становить 6-8% серед дітей до 3 років), збільшився ризик виникнення тяжких реакцій.
Метою цих рекомендацій є удосконалення алгоритму ведення дітей або підлітків з підозрою на харчову алергію та розроблення рекомендацій щодо діагностики згідно з даними доказової медицини.

Таблиця 1. Ознаки і симптоми можливої харчової алергії
IgE-опосередкована алергія
Не IgE-опосередкована алергія
Шкіра
Свербіж
Еритема
Гостра кропив’янка (локалізована або генералізована)
Гострий ангіоневротичний набряк
(найчастіше губ, обличчя чи навколо очей)
Свербіж
Еритема
Атопічний дерматит
Шлунково-кишковий тракт
Ангіоневротичний набряк губ, язика і піднебіння
Свербіж у ротовій порожнині
Нудота
Абдомінальний біль, який має характер кольок
Блювання
Діарея
Гастроезофагеальний рефлюкс
Рідкої консистенції або часті випорожнення
Кров або слиз у випорожненнях
Кольки немовлят
Відмова від їжі або відраза до неї
Закріп
Почервоніння перианальної ділянки
Блідість і втомлюваність
Порушення росту плюс один або більше гастроінтестинальних симптомів, наведених вище (при наявності вираженого атопічного дерматиту або без нього)
Дихальна система (зазвичай в сполученні з одним або більше симптомами та ознаками, наведеними вище)
Симптоми з боку верхніх дихальних шляхів – свербіж у носі, чхання, ринорея або закладеність носа
(з або без кон’юнктивіту)
Симптоми з боку нижніх дихальних шляхів – кашель, відчуття стиснутості в грудях, свистяче дихання (wheezing) або задишка
Інше
Ознаки чи симптоми анафілаксії або інших системних алергічних реакцій
Примітка. Перелік не є вичерпним – відсутність наведених симптомів не виключає можливість харчової алергії.

Diagnostika_2(9)_1_2011.gif

Таблиця 2. З’ясування анамнезу з акцентом на питання, пов’язані з алергією
При збиранні анамнезу слід уточнити:
  • Чи є в анамнезі хворого атопічні захворювання (бронхіальна астма, атопічний дерматит або алергічний риніт)
  • Чи є атопічні захворювання (бронхіальна астма, атопічний дерматит або алергічний риніт) у сімейному анамнезі чи харчова алергія у батьків або братів/сестер
  • Чи дитина уникає якоїсь їжі та чому
  • Інформацію щодо симптомів, які спостерігаються, та інших симптомів, які можуть бути пов’язані із харчовою алергією (табл. 1), включаючи:
– вік, коли вперше виникли
– швидкість розвитку
– тривалість, тяжкість і частота
– оточення, у якому виникали реакції (наприклад, у школі або вдома)
– відтворюваність симптомів після повторного вживання їжі
– яка їжа і у якій кількості спричиняє алергічні реакції
  • Які культурні та релігійні фактори впливають на дієту дитини
  • Хто звернув увагу на симптоми і запідозрив харчову алергію
  • Що є підозрюваним алергеном
  • Анамнез харчування дитини, включаючи таке:
– в якому віці дитину відлучили від грудей
– дитина була на грудному чи штучному вигодовуванні (якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, слід провести оцінку дієти матері)
  • Детальну інформацію про попереднє лікування, у тому числі проте, які лікарські препарати призначали для усунення симптомів, що спостерігаються, і якою була відповідь на терапію
  • Якою була відповідь на виключення харчових продуктів та їх повторне введення у раціон

Реферативний огляд підготувала Наталія Ткаченко на основі матеріалів «Food allergy in children and young people. NICE clinical guideline 116» (www.nice.org.uk)

1National Institute for Health and Clinical Excellence – Національний інститут здоров’я і якості медичної допомоги (Велика Британія).

Наш журнал
в соцсетях: