Article types:
Guidelines
Topics:
Allergology
Діагностика харчової алергії у дітей і підлітків
Рекомендації NICE (лютий 2011 р.)
pages: 77-80
Харчова алергія – виникнення алергічних реакцій на харчові продукти. Харчова алергія може розвиватися за допомогою таких механізмів:
- IgE-опосередкованих. Реакції цього типу є гострими, часто – негайного типу;
- IgE-незалежних. Ці механізми досліджені недостатньо. Припускають, що велика кількість не IgE-опосередкованих реакцій відбувається за участю лімфоцитів Т. IgE-незалежні алергічні реакції часто є реакціями сповільненого типу;
- залежних і незалежних від IgE (змішаний тип алергії).
Харчову алергію не слід плутати з непереносимістю харчових продуктів, яка не розвивається за участю імунологічних механізмів, а спричинена недостатністю ферментів, вживанням токсичних речовин тощо.
Алергія на харчові продукти є одним з найчастіших алергічних захворювань і в західних країнах стала серйозною проблемою охорони здоров’я дитячого населення: протягом останнього десятиліття значно підвищилася частота харчової алергії (наприклад, у країнах Європи і Північної Америки вона становить 6-8% серед дітей до 3 років), збільшився ризик виникнення тяжких реакцій.
Метою цих рекомендацій є удосконалення алгоритму ведення дітей або підлітків з підозрою на харчову алергію та розроблення рекомендацій щодо діагностики згідно з даними доказової медицини.
Таблиця 1. Ознаки і симптоми можливої харчової алергії |
|
IgE-опосередкована алергія |
Не IgE-опосередкована алергія |
Шкіра |
|
Свербіж Еритема Гостра кропив’янка (локалізована або генералізована) Гострий ангіоневротичний набряк (найчастіше губ, обличчя чи навколо очей) |
Свербіж Еритема Атопічний дерматит |
Шлунково-кишковий тракт |
|
Ангіоневротичний набряк губ, язика і піднебіння Свербіж у ротовій порожнині Нудота Абдомінальний біль, який має характер кольок Блювання Діарея |
Гастроезофагеальний рефлюкс Рідкої консистенції або часті випорожнення Кров або слиз у випорожненнях Кольки немовлят Відмова від їжі або відраза до неї Закріп Почервоніння перианальної ділянки Блідість і втомлюваність Порушення росту плюс один або більше гастроінтестинальних симптомів, наведених вище (при наявності вираженого атопічного дерматиту або без нього) |
Дихальна система (зазвичай в сполученні з одним
або більше симптомами та ознаками, наведеними вище) |
|
Симптоми з боку верхніх дихальних шляхів – свербіж у носі, чхання, ринорея або закладеність носа (з або без кон’юнктивіту) |
|
Симптоми з боку нижніх дихальних шляхів – кашель, відчуття стиснутості в грудях, свистяче дихання (wheezing) або задишка |
|
Інше |
|
Ознаки чи симптоми анафілаксії або інших системних алергічних реакцій |
|
Примітка. Перелік не є вичерпним – відсутність наведених симптомів не виключає можливість харчової алергії. |
Таблиця 2. З’ясування анамнезу з акцентом на питання, пов’язані з алергією |
При збиранні анамнезу слід уточнити: |
|
|
|
– швидкість розвитку – тривалість, тяжкість і частота – оточення, у якому виникали реакції (наприклад, у школі або вдома) – відтворюваність симптомів після повторного вживання їжі – яка їжа і у якій кількості спричиняє алергічні реакції |
|
|
|
– дитина була на грудному чи штучному вигодовуванні (якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, слід провести оцінку дієти матері) |
|
|
Реферативний огляд підготувала Наталія Ткаченко на основі матеріалів «Food allergy in children and young people. NICE clinical guideline 116» (www.nice.org.uk)
1National Institute for Health and Clinical Excellence – Національний інститут здоров’я і якості медичної допомоги (Велика Британія).